Naleśnik to cienkie, płaskie ciasto smażone na
 
gorącej patelni. Przeważnie smaży się je na jednej
 
stronie patelni, a następnie odwraca na drugą stronę.
 
Naleśniki na całym świecie mają wielu fanów. W
 
niektórych domach nie jest rzadkim zjawiskiem to, że
 
naleśniki są częścią posiłku zarówno na
 
śniadanie, jak i na kolację. Ponieważ wiele dzieci
 
uwielbia naleśniki warto spróbować po cichu
 
przemycić zdrowe składniki do ciasta. Dzieci często
 
nawet nie zauważają różnicy i rzadko kiedy
 
grymaszą. Dobrym pomysłem dla rodziców jest dodawanie
 
różnych składników, dzięki czemu dziecko będzie
 
mogło jeść zdrowiej - niestety, ale w przypadku
 
dodawania warzyw do naleśników dziecko najczęściej
 
będzie odmawiało spróbowania potrawy. Nawet jeżeli
 
wiemy, że nasze dziecko nie nabierze się na warzywa w
 
cieście naleśnikowym to warto dodawać do nich owoce,
 
ziarna, a nawet ziemniaki - wszystkie one schowane w
 
naleśnikach najczęściej bez problemu znajduję drogę
 
do brzuszków dzieci. Większość dzieci uwielbia
 
racuchy z jabłkami i bakaliami, mogą być one zarówno
 
obiadem na słodko, jak i deserem. Zdrowe
 
eksperymentowanie z ciastem na naleśniki to także
 
szybki i łatwy pomysł kolację dla tych, którzy
 
czują że nie mogą poświęcić dużo czasu na
 
gotowanie obiadu lub kolacji.