Polska kuchnia powoli odradza się po okresie PRLu kiedy
 
niczego nie było, a dania trzeba było przygotowywać z
 
najbardziej podstawowych składników, często bardzo
 
marnej jakości. Polacy powoli uczą się gotować na
 
nowo, głównie czerpiąc inspirację z kuchni krajów
 
europy zachodniej, które robią u nas obecnie furorę.
 
Przepisy kuchni francuskiej lub włoskiej coraz
 
częściej trafiają do podstawowego polskiego
 
jadłospisu obok tradycyjnych schabowych lub placków
 
ziemniaczanych. Oprócz nowych składników, które do
 
tej pory były u nas nieobecne na nowo uczymy się
 
także wykorzystywać w naszych potrawach zioła. Przed
 
89 ziół nie opłacało się nikomu hodować i powoli
 
wychodziły one z użycia, aż w końcu całkowicie
 
przestaliśmy z nich korzystać. Jedynymi przyprawami
 
stosowanymi do poprawiania smaku potrawy była sól i
 
pieprz.
 
Dzięki powszechnej fascynacji kuchniami innych krajów
 
zioła znowu wracają do łask. Mechanizm jest bardzo
 
prosty. Wiadomo, że na przykład gotując potrawy z
 
kuchni włoskiej musimy mieć bazylię. Jest ona obecna
 
w większości przepisów włoskich, a czasami jest
 
podstawowym składnikiem dania. Najpierw pojawiła się
 
bazylia suszona, która może zastąpić zwykłą, ale
 
nie we wszystkich przepisach. Poza tym taka bazylia
 
traci dużo ze swojego aromatu. Ponieważ fascynacja
 
włoską kuchnią jest bardzo duża, pojawiła się
 
również bazylia w doniczkach, którą można kupić i
 
trzymać przez pewien okres czasu w domu. Obecnie coraz
 
więcej osób decyduje się na wyhodowanie własnej
 
bazylii. Kiedy bowiem dużo jej używamy jest to
 
zdecydowanie najtańsze rozwiązanie.
 
Tym samym czym dla kuchni włoskiej jest bazylia, dla
 
kuchni francuskiej jest tymianek. Jest to chyba druga
 
ulubiona kuchnia polaków, więc tymianek tak jak
 
bazylię coraz częściej możemy spotkać w
 
przydomowych ogródkach, lub doniczkach. Dzięki
 
fascynacji kuchnią innych krajów na powrót zaczynamy
 
stosować zioła, które kiedyś były powszechnie
 
używane także w polskiej kuchni. Oczywiście my
 
mieliśmy własne rodzaje ziół, które były
 
właściwe dla naszego klimatu. Może dzięki docenianiu
 
roli jaką zioła odgrywają w innych kuchniach
 
powrócimy także do wspaniałej polskiej tradycji
 
przyprawiania potraw ziołami. Są one bowiem nie tylko
 
wspaniałym dodatkiem smakowym, ale także mają
 
właściwości lecznicze i potrafią na przykład
 
poprawić trawienie.